[Free eBook] Obelisker i Rom [Danish Egyptian Archaeology & History]

Obelisker i Rom (Obelisks in Rome) by Lise Manniche, an assistant professor of Egyptology at the University of Copenhagen, is her Danish-language archaeological survey of Egyptian artifacts, free for a limited time courtesy of publisher Aarhus University Press in Denmark.

This is an accessibly-written Danish-language academic survey of the thirteen Egyptian obelisks in the city of Rome, covering their history from ancient times to the present day, lavishly illustrated with many colour photographs. Maps of the past and present locations of the obelisks are included, as well as translations of their associated original texts.

Offered through the month of November, available worldwide DRM-free.

Free for a limited time, available worldwide throughout November as their featured Danish-language Free Book of the Month directly @ the university’s dedicated promo page (DRM-free PDF, approximately 40 mb). You can also find more info about the book on its regular catalogue page.

Description (in Danish)
I Rom står der 13 ægyptiske obelisker. De fleste har tre historier at fortælle: om deres fortid i faraonernes Ægypten, om deres genanvendelse i det gamle Rom og om deres nye liv i pavernes Rom. Fælles for dem er, at de har været anvendt med propaganda for øje.

I Ægypten var obeliskerne viet til solguden, samtidig med at de promoverede den farao, der fik dem brudt og rejst i templerne. I det gamle Rom blev de sat i en ganske anden sammenhæng, ofte i forbindelse med et circus. Efter Konstantin den Store blev de med et kors på toppen konverteret til kristne symboler. De invaderende gotere gøres ansvarlige for at omstyrte dem, og med tiden blev de gemt og glemt under metervis af mudder.

Den eneste obelisk, der blev stående, var den, der stod ved den gamle Peterskirke. Det var paverne, der begyndte at interessere sig for de andre forsvundne obelisker, og især i det 16. og det 18. årh. blev mange af de store rejst i forbindelse med de pavelige paladser.

Bogen er velegnet til at tage med på obeliskjagt i Rom. Alle hieroglyffer og latinske dedikationstekster er oversat, og et kort viser obeliskernes nuværende eller tidligere placering.

Advertisements

Author: Alexander the Drake

The public persona of a private person.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.